сите категории
EN

Дома>Вести

Вести

Гуангжу Меѓународна изложба за осветлување

Време: 2023-09-25 Посети: 29

+++ „Светлина +“ концепт за истражување на идната врска помеѓу осветлувањето и другите индустрии на GILE 2023 +++

28-то издание на меѓународната изложба за осветлување во Гуангжу (GILE) ќе се врати во саемскиот комплекс за увоз и извоз во Кина од 9 до 12 јуни 2023 година. Како еден од водечките саеми за индустријата за осветлување, GILE 2022 забележа значителен пораст на бројот на посетители заедно со истовремената технологија за електрични згради во Гуангжу (GEBT). Двата саеми привлекоа 128,202 посетители од 58 земји и региони, што претставува зголемување од 31% во однос на претходните изданија.

Изданието од 2023 година ќе се прошири за да ги заземе областите А, Б и новата област Д на саемскиот комплекс за увоз и извоз на Кина во Гуангжу, собирајќи над 2,600 изложувачи. Заедно со истовремената технологија за електрични згради во Гуангжу (GEBT), GILE 2023 ќе опфаќа вкупно 22 сали.

1

2

GILE 2023 ќе се стреми постојано да ја подобрува понудата на својата категорија производи, да ги прикаже идните трендови на осветлување и да истражува нови деловни можности со водечките играчи во индустријата. Овогодинешниот саем ќе се врти околу концептот „Светло +“, кој ќе истражува како осветлувањето може да работи заедно со другите индустрии за да го подобри животот на луѓето. Пет нови елементи, имено „нова малопродажба“, „ново производство“, „нова технологија“, „нови финансии“ и „нова енергија“, ќе играат важна улога во начинот на кој ги живееме нашите животи. Овие елементи, исто така, ќе бидат споени со нови трендови на животниот стил, како што се живот ориентиран кон искуство, како и паметни, здрави и ниски јаглеродни животни стилови. Комбинацијата на овие популарни трендови помага да се донесе ново размислување во урбаното планирање, архитектурата и секако во индустријата за осветлување. Секој играч во индустријата за осветлување има за цел да го подобри квалитетот на животот на луѓето преку употреба на напредни технологии. Во текот на минатиот век од развојот на технологијата за осветлување, компаниите секогаш ги прифаќале новите трендови и се обидувале да ја зголемат примената на светлината. Од индивидуални уреди за осветлување до меѓусебно поврзување на AIoT уредите, од интензивна конкуренција меѓу компаниите до прекугранична соработка и од основните потреби за осветлување до денешниот концепт на „Светлина +“, индустријата работи на градење на подобро утре за осветлување.

На темата на саемот, г-ѓа Лусија Вонг, заменик генерален директор на Messe Frankfurt (HK) Ltd, рече: „Со постојано менување на природата на индустријата за осветлување, компаниите треба да имаат предвидливост да ги трансформираат своите бизниси за да бидат во тек со најновите трендови. Како што иновациите од утре почнуваат да се применуваат во реалноста денес, само добро подготвените можат да добијат почеток“.

Таа продолжи: „Во однос на планирањето, фокусирањето на дигитализацијата и понатамошното подобрување на квалитетот на светлината може да им помогне на компаниите да развијат конкурентна предност. Ова, исто така, треба да се комбинира со технологиите за човечко оддалечување на осветлувањето и да има за цел да биде во тек со најновите модни трендови за да се привлечат на поширок пазар. Понатаму, компаниите можат да се стремат да бидат пофлексибилни во прифаќањето на иновациите и да истражуваат повеќе можности за зајакнување на прекуграничната соработка. Оваа година, GILE ќе го открие планот за иднината на индустријата за осветлување под концептот „Light +“. Во меѓувреме, саемот ќе биде домаќин на различни придружни настани за да се промовира деловната размена и да се направи иднината на осветлувањето сегашна реалност“.

Истражете ја иднината на осветлувањето под концептот „Светлина +“

Идејата за „Light +“ опфаќа голем број различни апликации, вклучувајќи AIoT, Health, Art, Horticulture и Smart city. На саемот ќе бидат прикажани UVC LED, паметно затемнување, хортикултурно осветлување, производи за здраво осветлување и многу повеќе, што ја водат индустријата кон посветла иднина.

„Светло + AIoT“: Здраво осветлување и демонстративна зона на кросовер со низок јаглерод (сала 9.2 до 11.2)

Во ерата на 5G, комбинацијата на осветлување и AIoT технологии може широко да се примени во различни ситуации. Заеднички организиран од GILE и Здружението за интелигентно осветлување на Шангај Пудонг (SILA), „павилјонот за демонстрација на паметни здравствени кросовер 3.0“ следната година ќе се прошири во големина на 30,000 квадратни метри низ три сали и очекува да привлече над 250 брендови заедно со истовремената Гуангжу Електрикал Градежна технологија (ГЕБТ). Изложбите ќе го опфатат синџирот на снабдување со паметно осветлување, домашната автоматизација, паметните згради и интелигентните и здрави апликации за осветлување. „Светлина + здравје“ и „Светлина + хортикултура“: Техники на осветлување и павилјон за хортикултурно осветлување (Сала 2.1)

Квалитетот на осветлувањето, кој е поврзан со степенот на прозрачна ефикасност, високиот индекс на рендерирање на бои, вредноста R9, толеранцијата на бои и човечкото осветлување, добива се поголемо внимание во индустријата. Концептот „Светлина + здравје“ не само што ги опфаќа физиолошкото и психолошкото истражување на осветлувањето и човечката благосостојба, туку и примената на UVC LED диоди. УВЦ LED диоди се координираат со сензорите за да ја зголемат безбедноста и ќе бидат нова клучна област на развој во иднина. Дополнително, стерилизацијата на воздухот и стерилизацијата на големи површини во моментов се користат во домашните апарати, а понатаму ќе се применуваат во системите за климатизација на автомобили, стерилизација на вода, производствени капацитети и автоматизација на фабриките. 

Последниот извештај на TrendForce „Пазар за апликации и стратегии за брендирање на длабоки UV LED за 2022 година“ посочува дека вредноста на пазарот на UV LED LED достигна 317 милиони американски долари во 2021 година (+2.3% годишно), и очекува сложената годишна стапка на раст на пазарот на UVC LED да достигне 24% во текот на 2021-2026 година.

„Светлина + хортикултура“

Хортикултурното осветлување е перспективен пазар во развој и се повеќе се прифаќа од земјоделската индустрија. Исто така, во иднина ќе се применува нашироко во различни области, вклучително и сточарството, аквакултурата, здравото осветлување, медицината, убавината и многу повеќе. 

Заеднички организирана од GILE и Здружението за земјоделска индустрија во Шенжен, овогодинешната „демонстративна зона за хортикултурно осветлување“ се зголеми на 5,000 квадратни метри, истакнувајќи ја примената на технологијата за хортикултурно осветлување во земјоделството и безбедноста на храната.

„Светло + уметност“: извонредни прикази, зона на светлина и ноќен туризам (сала 4.1)

Според „Извештајот за преференци за генерација Z 2021“ на Сина, 220 милиони луѓе од вкупното население на Кина се од генерацијата Z, од кои 64% се студенти, а останатите веќе влегле во работната сила. Како нова база на потрошувачи за индустријата, тие имаат тенденција да бараат извонредни искуства.

Со комбинирање на осветлувањето и уметноста, може да се создадат извонредни искуства, што може да се каже дека е претходник на „Метаверс“, што претставува пробив во последните години. 

Според концептот на „Светлина + уметност“, GILE 2023 ќе ги земе LED диодите како основа, интегрирајќи ги најсовремените технологии како што се полупроводници, интелигентни системи за контрола, IoT, 5G пренос, XR производство и 3D технологија со голо око за да прикаже извонредно искуство. и апелираат за потребите на генерацијата З.

„Светлина + паметен град“: Паметно улично осветлување, осветлување на патиштата, осветлување на урбаната инфраструктура и складирање на нова енергија / енергија (Сала 5.1)

„Светлина + паметен град“ ќе претставува како во ерата на IoT, играчите во индустријата за осветлување ќе треба да размислуваат како да го зајакнат развојот на паметните градови користејќи компоненти за паметно осветлување. Со поддршката на 5G и дигитализацијата, паметното осветлување придонесе за широк опсег на јавни услуги, формирајќи дел од системот за управување со паметни градови. 

Извештајот на TrendForce проценува дека глобалниот пазар за паметно улично осветлување со LED (вклучувајќи сијалици и индивидуални светилки) ќе достигне 1.094 милијарди американски долари до 2024 година, со сложена годишна стапка на раст од 8.2% помеѓу 2019 и 2024 година. Со цел да се задоволи силната побарувачка за производите за паметно градско осветлување, овогодинешниот саем ќе постави „павилјон за паметен град“, прикажувајќи производи и технологии како што се паметни системи за улично осветлување, паметни столбови за светло, нова енергија, складирање енергија и осветлување на урбаната инфраструктура.

Овогодинешниот GILE, исто така, ќе продолжи да го истакнува целиот синџир на снабдување со индустријата за осветлување, покривајќи три главни категории: производство на осветлување (производна опрема и основни материјали, додатоци за осветлување и електронски компоненти), LED и технологија за осветлување (ЛЕД пакување, чипови, оптоелектроника, двигатели на уреди , технологии за контрола на осветлување и моќност) и апликации за осветлување и прикажување (пејзаж, пат, индустриско, образовно, осветлување на домот и деловниот простор).

Поврзување на девет екосистеми за да се донесе иднината на осветлувањето

Поттикнати од откритијата во IoT, големите податоци и оптоелектрониката, паметните, здрави и ниско-јаглеродни производи за осветлување може сè повеќе да се применуваат на различни пазарни сегменти, што ќе доведе до брз раст на индустријата за осветлување како целина. За да ги долови придобивките од овие откритија, индустријата треба да истражи како да ги поттикне потрошувачите да ги прифатат овие нови технологии. GILE 2023 ќе поврзе девет екосистеми, вклучувајќи паметен град, декор на домот, културен и ноќен туризам, грижа за стари лица, образование, синџири за снабдување со паметно осветлување, комерцијален имот, хотели и уметност. Саемот има за цел да помогне во трансформацијата и надградбата на индустријата за осветлување, овозможувајќи да се истражат нови деловни можности.

Г-ѓа Лусија Вонг додаде: „Во текот на последните две години, играчите во индустријата за осветлување работеа на сложен и конкурентен пазар. Како резултат на тоа, многу од предвидувањата направени во минатото за иднината на осветлувањето веќе се реализирани. Големиот автор Антоан де Сент-Егзипери еднаш рекол: „Што се однесува до иднината, вашата задача не е да ја предвидите, туку да ја овозможите“. Затоа GILE ќе продолжи да ја поддржува индустријата како и обично“.

Следните изданија на меѓународната изложба за осветлување во Гуангжу и технологијата за електрични згради во Гуангжу ќе се одржат од 9 до 12 јуни 2023 година. И двете изложби се дел од саемите „Светлост + градежна технологија“ на Месе Франкфурт предводени од двогодишниот настан „Светлина + зграда“. Следното издание ќе се одржи од 3 до 8 март 2024 година во Франкфурт, Германија.

Месе Франкфурт организира неколку саеми за секторите на лесна и градежна технологија во Азија, вклучувајќи ги Шангајската интелигентна технологија за градење, Шангајската технологија за паметни домови и Паркинг Кина. Саемите за осветлување и градежна технологија на компанијата ги покриваат и пазарите во Аргентина, Индија, Тајланд и ОАЕ.

Претходно: Никој

Следно: Никој

Жешки категории